Valepa – Hurrikaani 3-2 (25-19,25-23,19-25,19-25,19-17)

Vammalan Lentopallon ja Hurrikaani- Loimaan välisestä välieräsarjasta osattiin ennakoida tasaista. Ensimmäinen kohtaaminen oli silti hiuksia nostattavan tiukka. Ottelun voittajia oli ilman muuta kaikki 1200 katsojaa, jotka olivat saapuneet Sastamalaan Vexve- areenalle. Yleisö sai nauttia viiden erän ajan parhaasta mahdollisesta suomalaisesta lentopallonäytelmästä. Näytelmä, jonka pääosissa nähtiin tukku hienoja yksilösuorituksia, kuten Matti Oivasen kuusi ässäsyöttöä (uralla nyt 601 ässäsyöttöä) tai Eduard Venskin seitsemän torjuntapistettä. Sen lisäksi molemmat valmentajat Ugis Krastins ja Lauri Rantanen olivat onnistuneet lataamaan joukkueet sellaiseen tahtotilaan, että kiima jokaisen pallon voittamiseen näkyi ja kuului perimmäiseen penkkiriviin saakka. Ja kyllä. Ottelun onnistujiin voidaan lukea myös illan tuomaristo päätuomari Kari Partiaisen ja verkkotuomari Ari Rinteen muodossa. Tuomarit antoivat tässä ensimmäisessä näytöksessä pelata. Partiaisen linja oli läpi ottelun hyvin looginen ja samanlainen. Palloa sai passata hyvin vapaasti, mikä teki tästä huippuottelusta erittäin helposti seurattavan ja pelaajille helpon pelata. Ei ollut pelkoa, että jokaisesta kropsauksesta vihellettäisiin kosketusvirhe. Samaten Rinne antoi verkolla pelaajien reilusti torjua ja taistella. Vain suurimmat rikkeet otettiin pois. Tämä helpotti paljon myös torjuntapelaamista. Lauantaina nähtiinkin kaiken kaikkiaan täydellinen lentopallo- ottelu. Ottelu, jossa kotijoukkue Valepa oli lopulta kahden jatkopallopisteen verran parempi. – Alussa Valepa torjui ja puolusti todella hyvin. Me saimme syötön toimimaan pitkän erätauon jälkeen ja homma alkoi kääntyä meille, Hurrikaanin Lauri Rantanen kommentoi niukkasanaisesti heti taistelun tauottua.

Ottelun kaksi ensimmäistä erää mentiin Valepan komennossa. Erityisesti ensimmäinen erä oli isäntien täydellistä dominointia. Vahvan torjuntapelaamisen lisäksi Jarmo Korhosen johdolla Valepa puolusti niin tehokkaasti, että Hurrikaanin hyökkääjiltä loppui usko omaan tekemiseen. – Torjunta- puolustuspeli oli meiltä avauserässä aivan maagista, päivitteli myös Krastins oman joukkueen aloitusta. Ensimmäisen erän aikana Rantanen vaihtoi Ryan Jay Owensin tilalle hakkuriksi Mohamed Alhachdadin. Marokkolaishakkuri oli sivussa jo Mestaruusliigan päätöskierrokselta saakka aina tähän iltaan asti. Parin viikon poissaolo ei näkynyt kuitenkaan miehen otteissa vaan pallo sai kyytiä tuttuun malliin. Runkosarjan pistepörssin nelonen nakutti koko ottelussa komeat 29pistettä 59% tehoilla. Kahden ensimmäisen erän kannalta harmittavinta oli Hurrikaanin pelissä useat syöttövirheet, joiden ansiosta Valepa sai liikaa etumatkaa.

Pitkä erätauko muutti kuitenkin voimasuhteita. Valepan suurin into oli jäänyt koppiin ja Rantanen oli psyykannut Hurrikaanin liekkeihin. Kolmas ja neljäs erä menivät vahvasti vierasjoukkueen viedessä peliä. Torjuntapelaaminen ryhdistäytyi ja Oivasen pommitus syöttöruudussa alkoi tehdä reikiä kotijoukkueen vastaanottoon. Sen jälkeen huippupelin pelannut Mikko Esko joutui rakentamaan hyökkäyksiä huonommista vastaanotoista kuin kahdessa ensimmäisessä erässä. Tämä teki Valepan laitapelaamisesta vaisumpaa ja Hurrikaani pääsi torjunnalla joko tappamaan tai vaimentamaan Valepan hyökkäyksiä. Koko ottelussa Hurrikaani kaivoi lopulta palloa Valepaa paremmin peliin takaisin (puolustukset 61-59) ja pääsi myös tehokkaammin päättämään näitä tärkeitä jatkopalloja. Kun neljäs erä päättyi vierasvoittoon, oltiin Vexvellä hiukan ihmeellisessä tilanteessa. Hurrikaani oli noussut todellisesta sillasta takaisin henkiin ja lähti tosissaan taistelemaan ottelun voitosta. Vaikka kaksi ensimmäistä erää näyttikin, että Valepa on valmistautunut paremmin tähän ottelusarjan avauskamppailuun.

Koska joukkueet olivat päättäneet, että tänään annetaan parketille kaikki mitä koneesta saadaan irti, oli viidennen erän ratkaisukin haettava pitkän kaavan mukaan. Viidennessä ratkaisun viittaa aseteltiin ensin Hurrikaanin harteille. Vieraat johtivat jo 13-10 ja sen jälkeen Hurrikaanilla oli vielä kaksi ottelupalloa, mutta niin vain Valepa tuli väkisin rinnalle ja ohi. Ottelun kruunasi kokeneen Mikko Eskon torjuntapiste.

Ottelusarjassa on nyt ensimmäinen näytelmä näytelty. Toinen näytös on jo sunnuntaina. Koska palautumisaikaa on todella vähän, molempien joukkueiden on se kyettävä käyttämään optimaalisesti hyväkseen. Kokenut kaarti osaa varmasti huoltaa kroppansa kuntoon ja nuoret pelaajat taas jaksavat nuoruuden innolla hakata vaikka pari päivää putkeen palloa. Sunnuntain pelin lopputulosta on turha lähteä ennustamaan. Valepa osoitti kovuutensa. Olli Kunnari näytti suuruutensa ja Esko passijuonikkuuden. Oivanen piti syöttöruudussa oman shown, jollaista ei hetkeen ole Vexvellä nähty. Sen lisäksi Alhachdadi näyttää olevan jo täydessä pelikunnossa. Valepalle ehkä hiukan jäi pohdittavaa Jesus Chourion (17pist.3ässää,hyök%34) tehottomuus. Ainakin ensimmäisen näytöksen hakkurien kohtaamisessa vei Alhachdadi nimiinsä selkeästi. Toisaalta, Krastins voi luottaa Eskoon ja Kunnariin jatkossakin. Loimaalla ottelu sunnuntaina alkaa poikkeuksellisesti klo. 18.00. Tervetuloa Loimaan Liikuntahalliin, trillerin toiseen näytökseen.