Valepa Kunnarin verran Hurrikaania parempi

Tuomaripari taas eksyksissä

8.4.2016 Hurrikaani – Valepa 3-1 (25-22,29-31,25-20,25-21)

10.4.2016 Valepa – Hurrikaani 3-2 (27-25,22-25,25-18,18-25,15-12)

 

Viikonlopun aikana selvisi Kokkolan Tiikereille vastustaja Mestaruusliigan finaaleihin. Tällä kertaa runkosarjan kaksi parasta, Tiikerit ja Vammalan Lentopallo raivasivat sinne tiensä. Tiikerit hoiti oman välieräkoettelemuksen Leka Volleyta vastaan ilman sen suurempia vaikeuksia, mutta Hurrikaanin ja Valepan ottelusarjasta muodostui odotetun kaltainen raivoisa taistelu. Ottelusarja katkesi Valepalle vasta sunnuntaina viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa sen viidennessä ja viimeisessä erässä. Ottelun päätös olisi saanut olla erilainen, kuin mitä se nyt oli. Tällä(kin) kertaa ratkaisun viitta puettiin tuomarikaksikko Pasi Hakkarainen-Ahti Huhtaniska päälle. Viides erä oli pahimmillaan Valepalle jo 14-9, josta Hurrikaani nousi kovalla taistelulla tilanteeseen 14-11. Tämän jälkee Mohamed Alhachdadi otti torjuntapisteen ja tuuletti syntynyttä kavennuspistettä. Tuuletus oli kuitenkin päätuomari Hakkaraiselle liikaa ja mies nosti kaikkien yllätykseksi punaisen kortin marokkolaishakkurille. Punainen kortti tiesi pistettä Valepalle ja samalla otteluvoittoa. Viides erä kirjattiin siten 15-12 isäntäjoukkueelle. On sanomattakin selvää, että tuomion jälkeen Hurrikaanin pelaajat ja vaihtopenkki esittivät rajusti omat mielipiteensä tuomaritoimintaa kohtaan.

Tapa, jolla finaalijoukkue ratkaistiin, oli oikeusmurha. Tai, se ei ollut edes oikeusmurha vaan syljettävä pyllyn näyttö kahdelle huippujoukkueelle ja 1300 katsojalle. Valepa olisi saattanut aivan yhtä hyvin voittaa ratkaisevan erän pelaamalla, mutta nyt se jää tuomarikaksikon koomailun takia ikuiseksi arvoitukseksi. Jos otteluparissa jompikumpi joukkueista olisi ollut dominoivampi, ratkaisu olisi saattanut tuntua lievemmältä. Nyt, kun finaalipaikkaan vaadittiin viisi peliä, kaikkiaan 22 pelattua erää (Valepa voitti 12erää, Hurrikaani 10erää) ja yhteensä 980 pelattua pistettä (Valepa voitti 491 ja Hurrikaani 489), ei ottelu vain yksinkertaisesti saa loppua tunteiden näyttämisestä rankaisemiseen. Pelkästään tuomarikaksikon niskaan ei voi koko likasankoa kaataa. Syyllinen on aivan yhtä hyvin koko erotuomaritoimintaa johtava Jarmo Salonen, jonka, ikävä kyllä, parhaat ajat ovat jo menneet vuosia sitten ohi kuin pikajuna Toijalan asemalta.

Ottelun ratkaisu oli ikävää lajin itsensä lisäksi myös Olli Kunnarin kannalta. Vain Kunnari oli Valepa- pelaajista se, joka pystyi nostamaan tasoaan perjantaina tappiosta Loimaalla. Itse asiassa Kunnari oli Hurrikaanin tiellä matkalla finaaliin. Läpi ottelusarjan entisen maajoukkuepelaajan merkitys joukkueelleen oli suurta, mutta viidennen pelin uskomaton iltapuhde (36pist.hyök%66) jää nyt tuomarifiaskon jalkoihin. – Kun ihmisen stressitila nousee liian korkeaksi, hän ei hallitse hermojaan. Näin kävi nyt tuomareille, pelin jälkeen täysin malttinsa menettänyt Lauri Rantanen kommentoi. – Koko ottelusarja oli siistiä ja urheilullista lentopalloa, mutta viimeisessä ottelussa tuomareilta petti kasetti totaalisesti. Tuomarit eivät tällä kertaa kestäneet painetilaa. Pelaajat sen sijaan kestivät. Lentopallotermein, Hakkarainen veti tyhjältä verkolta pallon pitkäksi, päätti Rantanen kommentoinnin. Myös Rantasen tuskan ymmärtää. Mies astui Nicola Gioliton saappaisiin joukkueen pelin ollessa verrattain sekaisin. Nyt muutamaa kuukautta myöhemmin Rantanen on saanut joukkueen tiiviiksi ja yhtenäiseksi joukkueeksi. Hurrikaani pelasi kevään vahvasti, Rantanen osasi kaivaa joukkueen vahvuudet esiin yllättävänkin hyvin. Suurin kehitysaskel oli puolustus- torjuntapeli, jossa se pääsi sille tasolle, että onnistui haastamaan Valepankin aivan kalkkiviivoille saakka.

Henkisesti kovin paikka on jo tänään kun Hurrikaani kohtaa pronssipelin avausosassa Liikuntahallissa kuopiolaisen Leka Volleyn. Miten joukkue on osannut ladata henkisen kapasiteetin täyteen virtaa sunnuntaisen tappion jälkeen, on suuri kysymysmerkki. Jo Rantasen, kaikkien fanien, talkoolaisten ja neljän edellisen vuoden mitaliputken takia toivoisi, että tämäkin kausi saadaan päättää mitalijuhliin. Pronssit varmistuvat kahdella voitolla.

 

Valtteri Arra