Ymmärrä historiaa- arvosta tätä hetkeä. Hurrikaani- Loimaan yhdestoista liigakausi huipentuu seurahistorian viidensiin finaaleihin. Pienen kaupungin ylpeys on perin lyhyessä ajassa saanut vahvan jalansijan suomalaisesta huippulentopallosta. Se on noussut jopa hämmästyttävän nopeasti jokavuotiseksi mitalikandidaatiksi. Jo tässä vaiheessa kevättä, seura on varmistanut seitsemännen mitalin. Jotain seurassa on tehty- ja tehdään oikein.
Urheiluhullu Loimaa otti heti ensimmäisestä liigakaudesta alkaen (2007-2008) lajin ja joukkueen omakseen. Vaikka ensimmäiset pari- kolme liigakautta oli vielä oppimista liigaympäristön vaatimuksiin, alkoi pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta. Hiukan kornia, mutta kolmannen liigakauden päättyminen karsimiseen liigapaikasta Kokkolan Tiikereitä vastaan oli lähtölaukaus sille, missä Hurrikaani tällä hetkellä on. Liigakarsinta on urheiludraamaa parhaimmillaan, tai pahimmillaan. Loimaalla se oli painajainen, josta seura selvisi lopulta sukat kuivina. Tästä lähti koko seuran nousu kohti kotimaista lentopallohuippua. Seitsemänä perättäisenä keväänä on juhlittu mitalia, tämän kauden osalta on vielä arvoitus, tuleeko se kauan himoittu kultamitali ja mestaruuspokaali saviseudulle. Joka tapauksessa, seitsemän mitalin putki on kova saavutus. Tällaista mitaliputkea ei huippu-urheilussa saa vahingossa. Siinä ei enää ole myöskään kyse hyvästä tuurista. Vaan jostain, jossa keskiössä on koko seuran tekeminen junioritoiminnasta liigatason pelaamiseen.
Tällä hetkellä Hurrikaani ja toinen finaalijoukkue Vammalan Lentopallo muodostavat kahden huippuorganisaation keihäänkärjen Mestaruusliigassa. Sarjassa on tällä kaudella ollut yksitoista (11) joukkuetta, joista yhdeksän voi vain uneksia finaaleista. Pomminvarmasti myös näissä seuraorganisaatioissa mietitään, miten Hurrikaanin ja Valepan valta-asemaa saataisiin jatkossa horjutettua. Finaalijoukkueista löytyy hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä. Molemmissa seuroissa on uitu välillä syvissä vesissä, Hurrikaanin tavoin Valepa on joutunut historiansa aikana taistelemaan liigapaikasta. Sen lisäksi seurat ovat osanneet markkinoida itseään ja lajia koko seutukunnalle. Tämä näkyy kaudesta toiseen parhaina yleisökeskiarvoina. Kun yleisöä kiinnostaa, kiinnostaa joukkue sen jälkeen myös yhteistyökumppaneita. Tästä syntyy positiivinen oravanpyörä, jolla on iso merkitys siihen, minkälaista asemaa molemmat seurat nauttivat Mestaruusliigassa juuri nyt.
Finaalipareista paremmin on menestynyt Valepa, joka pelaa jo 29. kautta liigassa. Vuonna 1978 perustettu ”Sastamalan CSKA” on tunnettu entisistä lentopallosuuruuksista ja totta kai, myös nykyisistä tähtipelaajista. Nyt Valepa pelaa 21. kertaa pudotuspeleissä ja on voittanut kolme kertaa Suomen Mestaruuden (2012,2014,2017). Voidaan myös sanoa, että se on 2010- luvulla menestynein suomalainen mieslentopallojoukkue. Yksi uusi saavutus oli paikka tälle kaudelle Mestarien liigaan ensimmäisenä suomalaisena seurajoukkueena.
Kun tiistaina lähtee finaalisarja käyntiin, lähtee Valepa siihen lievänä ennakkosuosikkina. Runkosarjan voitto, kivuttomat puoli- ja välierät todistavat, että Sami Kurttilan joukkue on valmis taistelemaan jälleen kultamitalista.
Lauri Rantanen marssittaa Hurrikaanin viime kautta mielenkiintoisemmista asetelmista finaalisarjaan. Kun viime kaudella Hurrikaani dominoi runkosarjaa, sen odotettiinkin etenevät finaaleihin. Tällä kaudella meno on ollut värikkäämpää ja matkalle on sattunut monenlaisia episodeja. Vielä syksyllä näytti vahvasti siltä, että joukkueen vauhti ei riitä huhtikuulle saakka. Uusi vuosi ja tammikuu muuttivat kuitenkin kaiken. Hurrikaanista kasvoi joukkue, joka alkoi pelata joukkueena. Alkoi löytyä pikku hiljaa niitä elementtejä, joita voittava joukkue tarvitsee. Vielä puolivälierissä Leka Volley laittoi Hurrikaanin ahtaalle ja pakotti aina viidenteen ja ratkaisevaan otteluun saakka. Välierissä Sampo Volleyta vastaan kolme ottelua meni viidenteen erään asti. Niistä kahdessa Hurrikaani oli parempi. Tällöin kävi jo varsin selväksi, että Hurrikaani on valmis kohtaamaan Valepan. Hurrikaanin pelillinen trendi on ollut kevään aikana nouseva. Se tietää hyvää finaaleita ajatellen. On eri asia, riittääkö se kultaan saakka, mutta mahdollisuudet ovat hyvät. Joka tapauksessa, tänä(kin) keväänä tullaan näkemään kahden kotimaisen huippuorganisaation ja –joukkueen mielenkiintoinen kamppailu Suomen Mestaruudesta. Tästä sarjasta ei puutu mitään. Tässä on kaikki urheilun mausteet. Nyt saa vain nauttia!
-HurrikaaniMedia-