Mies, tietokone, tulostin, kameraviritykset ja sijaintina kentän pääty. Tuttu näky sadoista Hurrikaanin peleistä. Tarkat tilastot, intohimo harrastustaan kohtaan ja viilipyttymäinen olemus. Tätä kaikkea on Hurrikaanin tilastovalmentaja Ari- Heikki Kulmala. Säkylässä syntynyt Kulmala on yksi tämän lentopallotasavallan taitavin tilastomies. Lentopalloliitto luottaa miehen ammattimaisuuteen Maailmanliigan peleissä, joista tilastot kootaan- Kuinkas muuten, Kulmalan tilastoinnin pohjalta. – Tässä hommassa voi aina kehittyä lisää. Aina voi tilastoida jotain uutta, ihan mitä vaan, selittää Kulmala. Kulmalan työ ei itse ottelussa ole kovinkaan näkyvää yleisölle, mutta erittäin tärkeää omalle joukkueelle ja sen valmennukselle. Miehen tietokone suoltaa jatkuvaa tietoa jokaisesta pelatusta pisteestä. Koodirivejä koodirivien perään. – Kaikki tieto menee päävalmentajalle, joka sitten tekee omat johtopäätökset niiden perusteella. Annan myös nykyään itse omia mielipiteitä, joita Lauri Rantanen kuuntelee.

Kulmalan ”työpäivä” ei ole vain se reilu kaksituntinen aika, jolloin joukkue on kentällä. Se alkaa jo päivää kahta aikaisemmin kun mies alkaa tutkia tulevan vastustajan pelejä ja tekemään niiden pohjalta tilastointia. Erityisesti passarin pelaamista seurataan, miten passari pelaa eri tilanteissa. Samoin vastustajan vastaanottopelaamista ja mahdollisten heikkojen kohtien analysointi on tärkeää. – Koostan tulevan vastustajan pelistä videoklippejä, joita valmennus sitten näyttää joukkueelle. Itse pelistä koodaan jokaisen kosketuksen. Ottelun jälkeen saattaa mennä vielä kolme tuntia, kun tilastoin pelatun ottelun koneelle, 39-vuotias säkyläläinen kertoo.

Ammatiltaan järjestelmäasiantuntija on kuudetta vuotta Hurrikaanin mukana. Sinä aikana miehelle on tullut tutuksi päävalmentajista Ville Kakko, Ismo Tuominen, Nicola Giolito ja Rantanen. Jokainen valmentaja on halunnut hiukan eri asioita tilastojen muodossa, mutta nyky- systeemi Rantasen kanssa toimii saumattomasti. – Itse asiassa pelasin Jankossa alasarjoissa Laurin kanssa yhdessä, joten tiedän ja tunnen Laten jo niiltä ajoilta. Kulmalan oma lentopallon pelaaminen alkoi 10-vuotiaana Säkylässä ja nyt mies kuskaa tiiviisti jälkikasvuaan lentopalloharjoituksiin. Vaimo, neljä lasta ja kaksi tanskandoggia pitää tietokonealalla toimivan ikiliikkujan vauhdissa. – Aivan kaikkiin Hurrikaanin harjoituksiin en pääse millään. Mutta paljon olen silti mukana päivittäisessä tekemisessä.

Kulmalan meriittilista on mielenkiintoinen. Jos joku Mestaruusliigajoukkue haluaa voittaa mitalin, kannattaa Kulmala napata seuraan. Sillä, viisi aikaisempaa kautta tilastoijana Hurrikaanissa on joka vuosi tuonut seuralle mitalin (0+3+2) ja ennen Hurrikaani-aikakauden alkua, Kulmala ehti olemaan yhden kauden Raision Loimussa, silloin Loimu saavutti pronssia.

-Hurrikaani tiedotus-