Tulevana perjantaina ja lauantaina Tampereella Kauppi Sport Centerissä pelataan perinteinen Suomen cup, kaupalliselta nimeltä Finnish Teknikum Cup. Perjantaina Suomen cupin välierissä kohtaavat Valepa ja Savo Volley, jonka jälkeen parketille hyökkäävät Hurrikaani ja Kokkolan Tiikerit. Meidän mielenkiinto kohdistuu perjantai- illan myöhäisempään otteluun, joka alkaa kello 20.30 ja on nähtävissä Ylen Areenassa.

Hurrikaani ja Tiikerit ovat tällä kaudella kohdanneet Mestaruusliigassa kahdesti, molemmilla kerroilla Tiikerit on ollut parempi. Ensimmäinen kohtaaminen Kokkolassa 16.10. päättyi isännille 3-1 ja joulukuun 3. päivä Loimaalla Tiikerit oli parempi 3-2. Menneillä otteluilla ei ole perjantaina merkitystä, mutta tulosten valossa Tiikerit lähtevät pienoisena suosikkina otteluun. Kuten Tiikeri- valmentaja Mikko Keski-Sipilä totesi, molemmat ottelut olisi voinut päättyi kummalle vaan.

Kun pelataan kerrasta poikki- menetelmällä, myös sattumalla on merkitystä. Pitkissä pudotuspelisarjoissa sattumilla ei ole niin suurta merkitystä, mutta Suomen cupissa se tuo jännittävän lisämausteen.

Kumpikin päävalmentajista uskoo, ettei perjantain välierässä nähdä suuriakaan yllätyksiä kummaltakaan joukkueelta. Niin Keski-Sipilä, kuin Jussi Heinokin, ennustavat tulevan ottelun kulkevan hyvin pitkälti aikaisempien ottelujen lailla. – Ehkä hiukan teemme torjunta- puolustuspelaamiseen muutoksia, mutta hyökkäyspelaaminen pysyy samanlaisena. Ei ole järkeä lähteä muuttamaan pelitaktiikkaa liikaa, Heino miettii. Keski-Sipilän ja Tiikerien pelifilosofiassa kaikki lähtee puolustuspelaamisesta, joka on Mestaruusliigassa ollut joukkueen menestyksen kulmakivi. – Meidän on pakko taistella ja puolustaa, jos emme puolusta hyvin, häviämme kaikille tässä liigassa, mies tietää. Kokkolalaiset ovat olleet ilkeä vastustaja kaikille tällä kaudella. Turhaan tai onnella joukkue ei ole tällä hetkellä sarjassa neljäntenä. Se on esittänyt erilaista lentopalloa, jossa omien virheiden määrä on pyritty laskemaan minimiin. – Meillä on selkeä pelitapa, jota ollaan ajettu sisään jo useamman vuoden ajan. Jokainen pelaaja tietää, mitä kaveri tekee. Se helpottaa meidän pelaamista suunnattomasti, neljättä kautta Tiikereitä valmentava Keski-Sipilä kertaa. Keski-Sipilän pelitaktiikan jalostumista on helpottanut, että joukkue ei ole viimeisten vuosien aikana uusiutunut niin rajusti, vaan seuraavan kauden joukkue on pysynyt hyvin kasassa. Se, mikä laittaa päävalmentajan mietteliääksi on, miten nuori joukkue käsittelee Suomen cupin paineet. – Ollaan nuorella joukkueella, Hurrikaanin tavoin, uudessa paikassa. Keskittyminen täytyy olla koko ajan pelissä. Samalla pitää osata elää hetkessä, ja reagoida sen mukaan.

Nyky- Hurrikaani on Tiikerien tavoin uuden edessä. Nuori joukkue, osaltaan myös kokematon, joutuu nyt painetestiin. Hurrikaani hyökkää Tiikerien kimppuun neljän ottelun voittoputkessa. Keski-Sipilä myönsi, että loimaalaiset ovat parantaneet pelaamistaan koko ajan, mikä tekee siitä vaarallisen. Heino puolestaan toppuuttelee voittoputkista puhumista. – Yksittäisillä peleillä aikaisemmin ei ole mitään merkitystä, vaan pelipäivän tekeminen on isossa roolissa. Tärkeintä on hyvä asenne ja pelitaktiikassa pysyminen, Heino summaa.

Heino tietää, että vastaan asettuu Mestaruusliigan parhaiten puolustava joukkue. – Kaverilla on kova motivaatio puolustaa. Yhtään palloa ei niiden kenttään jää helpolla. Työmoraali on ihailtavan korkealla, Hurrikaaniluotsi toteaa.

Jos pelaajat odottavat näitä ison panoksen pelejä, myös Heino myöntää odottavansa perjantaita. – Nämä on pirun hienoja hetkiä kaikille. Pelataan isoista asioista ja kaikki ratkeaa yhdessä pelissä. Tällaisia pitäisi olla kaudella enemmänkin.

Päävalmentajat ainakin vannoivat, että molemmat joukkueet pääsevät otteluun optimaalisella kokoonpanolla, ilman loukkaantumisia. Molemmat joukkueet ovat myös välttyneet korona- tartunnoilta, toisin kuin Valepa ja Savo Volley, joissa kummassakin on ollut tartuntoja.

Välieräparien voittajat pelaavat lauantaina televisioitavassa finaalissa.

 

Tilastofaktat kauden kahdesta aikaisemmasta kohtaamisesta:

Voitot Tiikereille 2-0, erät 6-3 ja eräpisteet 211-189

Hyökkäys, Tiikerit: 270kpl, 18 hyök.virh. 19 torjuttua hyökkäystä, 129 pistettä, 47,7 hyök%

Hyökkäys, Hurrikaani: 292kpl, 23 hyök.virh. 17 torjuttua hyökkäystä, 117 pistettä, 40,1 hyök%

Oma syöttövuoro, Tiikerit: 211kpl, 19 syöttövirh. 8 ässää, 51 pistettä omalla syöttövuorolla

Oma syöttövuoro, Hurrikaani: 190kpl, 29 syöttövirh. 10 ässää, 37 pistettä omalla syöttövuorolla

 

Seuraa heitä:

Joska Försti, Tiikerit: Vasta 19- vuotias joukkueen ykköspassari on tällä kaudella tehnyt läpimurron Mestaruusliigassa. Keski- Sipilä on antanut nuorelle miehelle luottoa ja peliaikaa, ja se on tuottanut tulosta. Hiukan ujosta nuorukaisesta on kasvanut ”kukonpoika”, jonka eleet ja olemus huokuvat pohjanmaalaista itseluottamusta. – Joska on ottanut vastuuta ja jopa ylittänyt odotukset. Tiedettiin, että voimme lähteä Joskalla kauteen ja nuori mies on kehittynyt vielä kauden aikana eteenpäin, Tiikerivalmentaja kuvailee luottopelaajaansa.

Luka Marttila, Hurrikaani: Marttilalla on menossa vasta ensimmäinen liigakausi. Moni varmasti saviseudulla odotti, että debyyttikaudella kasvatetaan vielä rintakarvoja ja miehelle siunaantuu muutamissa peleissä ”jämäminuutteja”. Osoitti kuitenkin jo harjoituspeleissä, että Marttila on tullut taistelemaan tosissaan Hurrikaanin avauskuusikkopaista. Kun Lauri Vanhanen pyöräytti nilkkansa harjoituskaudella, sai kuin varkain mahdollisuuden, eikä ole sen jälkeen pelipaikastaan luopunut. Paljon silti tekemistä jokaisella osa- alueella, mutta siitä huolimatta esittänyt hämmästyttävän kypsiä otteita.

 

-HurrikaaniMedia-