Parin viime kauden aikana lentopallon Varsinais- Suomen derbyt ovat olleet melko yksipuoleisia ja tylsiä näytelmiä. Hurrikaani on vienyt ja riepotellut Loimua kuin sitä kuuluisaa litran mittaan. Viidessä viimeisessä kohtaamisessa loimaalaiset ovat olleet puhtaasti 3-0 parempia. Ja tämän kauden ensimmäinen kohtaaminen Kerttulassa päättyi myös Hurrikaanille selvillä eränumeroilla. Kolmen- neljän viimeisen vuoden aikana räkänokkaisesta ja kiusaajasta (Hurrikaani) on kasvanut isoveljelle (Loimu) melkoinen peikko. Suomen menestynein liigaseura on joutunut nöyrtymään loimaalaisten edessä ja toteamaan, että pikkuveli on kasvanut isoveljen ohi. Kuuden Suomen Mestaruuden ja maratontaulukon ykkösen lähihistoriaa voi kuvailla kaaottisena. Päävalmentajia on tullut ja mennyt ja Raision ylpeys on elänyt melko epävakaata ajanjaksoa. Mutta: Kun kesällä Loimun otti komentoonsa belgialainen 39-vuotias Christophe Achten, muuttui Raisiossa tahti. Belgialainen kapellimestari voitti hämmästyttävän lyhyessä ajassa joukkueen ja seuran luottamuksen. Pitkään aikaan voidaan olettaa, että kauden aloittanut päävalmentaja saa jatkaa seurassa koko kauden. On ollut käsittämätöntä, miten Achten on repinyt Loimun kaltaisesta koneesta ulos hirvittävät tehot. Vaikka Loimun moottori on koko alkukauden käynyt vajailla sylintereillä loukkaantumisten takia (Kirill Borichev, Janne Marttila), on Achten löytänyt oikean tavan pelata voittavaa lentopalloa. Pelitapa ja peli-ilme ovat aivan erilaiset, kuin mihin Kerttulassa on viime vuosina totuttu. Nyt kentällä on Joukkue, joka luottaa pelitapaansa. Belgialainen on saanut tietyt pelaajat nostamaan tasoaan- ja huimasti. Yksi tällainen ”belgialaisen suonenvedon” saanut on keskipelaaja Tuomas Koppanen. Koppasen kaksi edellistä kautta Loimaalla eivät sujuneet täydellisesti, mutta takaisin kasvattajaseuraan tälle kaudelle palattuaan on keskipelaajan tilastot erittäin kovat. Tällä hetkellä Koppanen on aivan ylivoimaisessa johdossa torjuntatilastossa 38 torjuntapisteellä. Kahdessa viimeisessä ottelussa miehelle on kirjattu 29 pistettä ja 17 torjuntaa! Loimu nojaa muutenkin vahvasti torjunta- puolustuspelaamiseen. Achtenin pelifilosofiassa kaikki lähtee hyvästä puolustuspelaamisesta. Ei olekaan sattumaa, että Loimu on ollut verkolla monin verroin parempi kuin aikaisemmin. Se on voittanut pelejä pitkälti juuri torjuntapelaamisen kautta. Koppasen lisäksi australialainen Tren O’Dea on antanut Koppaselle hyvää taustatukea. Kaikkiaan joukkue on torjunut vastustajan hyökkäyksen jo 101 kertaa. Se tekee 3,3 torjuntaa per erä.

Niin Achten kuin kokoraisiolainen lentopalloväki tanssivat tasajalkaa kun Saksasta takaisin Suomeen palannut Ossi Rumpunen päätti liittyä kauden alussa kotikaupungin joukkueeseen. Vaikka 28-vuotiaalla iki-loimulaisella olisi ollut ottajia muuallakin, päätti 311 liigaottelun pelaaja jäädä Raisioon. Vaikka sopimuksessa on ulkomaanpykälä, saattaa Rumpunen viettää koko Mestaruusliigakauden oranssi-mustassa pelipuvussa. Ja Rumpusen merkitystä joukkueelle ja seuran imagolle ei varmasti tarvitse yhtään enempää kerrata. Niin valtava on toisen polven lentopalloilijan rooli joukkueessa.

Lauantainen paikallisottelu Loimaalla on saanut- kiitos Loimun, uudenlaiset sytykkeen. Loimu on puhaltanut ”krakkaustorniinsa” uudenlaisen liekin. Se on sytyttänyt fanit uuteen uskoon paremmasta huomisesta. Loimaallekin se on saanut jalkeille ainakin yhden täyden bussilastillisen faneja. Se pääsee, vaikka saapuukin kuuden ottelun voittoputkessa, hyökkäämään altavastaajana ennakkosuosikin kimppuun. Kotijoukkueelle tilanne on tuttu. Muu kuin täystyrmäys on loimaalaisille pettymys. Tällä kertaa täystyrmäys vaan olisi yllätys. Hurrikaanin peli viime viikon lauantaina Sampoa vastaan oli keskinkertaista puurtamista. Joukkuepelaaminen ei ollut koossa, syöttöruudusta ei saatu tarpeeksi tehoja irti ja lopulta petti myös hermokontrolli. Lauri Rantasella on ollut viikko aikaa laittaa pelaamista kuntoon. Ykköstoiveena miehellä on ollut saada kaikki pelikuntoon ja sellaiseen iskuun, että Loimulle ei jää mitään saumaa voittoon. Silti tilanne on herkullinen. Kotijoukkueen peli on takkuillut, pikkuveljen asemaan tippunut 41. kauttaan liigassa pelaava Loimu tiedostaa tilanteen ja mahdollisuudet iskeä. Koppasella on varmasti hampaankolossa aikaisemmilta kausilta Hurrikaani- paidasta. Lauantai-ilta ja derby ovat taivaallinen yhdistelmä. Tunnetta, taistelua ja psyykkausta. Näitä elementtejä nähdään varmasti Loimaalla. Voidaan puhua ihan oikeasta paikallisottelusta.