Lentopallo- ottelu vaatii monenlaista osaamista, suurin osa osaamisesta perustuu talkootyöhön. Talkoot pyörittävät suurinta osaa suomalaisista seuroista ja niiden ottelutapahtumien tuki ja turva nojaa pitkälti talkoolaisten varaan. Ottelutapahtumissa on laaja kirjo erilaisia talkootöitä, jokainen pääsee käyttämään omia vahvuuksiaan. Yksi isoimmista ja tärkeimmistä, mutta myös näkymättömimmistä talkootöistä on kirjurointi. Hurrikaani- Loimaan Mestaruusliigan kotiotteluissa kirjurointi lepää viiden nuoren naisen harteilla. Viisikko Jenna Niemi, Aada Torikka, Moona Jokinen, Aino Laine ja Tarianna Suominen vastaavat siitä, että ottelut tulevat kirjuroitua ja ottelukulku on sääntöjen mukainen. Heidät tehtävään on ohjeistanut Hurrikaanin tilastoinnista vastaava Sari Virta. – Kata (Jankon toiminnanjohtaja Katariina Kojo) antoi minulle aikoinaan listan potentiaalisista kirjureista, ja soitin heidät kaikki läpi. Tämä viisikko on hoitanut hommansa erittäin tunnollisesti, minun ei ole tarvinnut juurikaan stressata, Virta kehuu vuolaasti. – Kirjurointi ei ole helppoa, siinä on aina omat niksinsä. Pitää osata seurata peliä, Virta lisää.

Moona Jokinen on kulkenut kirjuripöydän taakse tyypillistä reittiä. – Aloitin lentopallon noin kuuden vanhana Jankossa. Kaikkiaan olen pelannut Jankossa kymmenisen vuotta, Jokinen taustoittaa. Sen lisäksi, Jokinen on harrastanut lentopalloa Hämeenlinnassa ja viimeisimpänä Turun Urheiluliitossa. – Kyllä omasta pelaajaurasta on ollut valtavasti hyötyä. Ymmärtää peliä ja osaa hiukan ennakoida, mitä tapahtuu, Jokinen listaa tehtäviä. Kirjurin pitää olla joka hetki tilanteen tasalla. Kirjurin tehtävä on periaatteessa kirjuroida koko ottelu piste pisteeltä. – Viime elokuussa harjoittelimme koko ryhmällä Hurrikaanin harjoituspelissä, ja myös ensimmäisessä kotipelissä yksi teki ”aidon” kirjuroinnin ja me muut teimme omalla koneella harjoitusmielessä oma kirjurointi. Sen lisäksi, saimme koulutusta tehtävää varten, Jokinen lisää.

Jokinen ei pidä talkootehtäväänsä pahana. Nainen myöntää, että seuraa lentopalloa muutenkin tarkkaan, joten tässä talkootyössä se onnistuu mutkattomasti. Sen verran paljon nuori nainen on kirjuroinnista innostunut, että lupailee jo jatkoa ensi kaudella. – Jos elämäntilanne ei pahemmin muutu, niin ilman muuta haluaisin myös ensi kaudella jatkaa kirjuripöydän takana!