Lentopallokin tarvitsee tunnetta

Viime sunnuntain VaLePa – Hurrikaani  –ottelun loppuratkaisut ovat herättäneet aiheellisesti keskustelua. Miksi tärkeä peli ratkeaa punaiseen korttiin ja käyttäytymisrangaistukseen?  Liigahallitus päätti heti maanantaina selvittää asiaa ja pyysi ottelun pää- ja verkkotuomarilta sekä paikalla olleelta Lentopalloliiton erotuomariryhmän puheenjohtajalta omat näkemyksensä. Selvitykset ja ottelutallenteesta todetut tapahtumat ovat yhdenmukaiset. Tapahtumien kulku ja ottelussa annetut suulliset huomautukset ja varoitukset ovat olleet lentopallon virallisten sääntöjen mukaiset.

Mestaruusliigan hallitus kuitenkin katsoo, etteivät tuossa ottelussa noudatetut ahtaat tulkinnat pelaajien tunnepurkauksien ja tuulettamisien rangaistavuudesta ole Mestaruusliigan linjausten mukaisia. Mestaruusliiga on halunnut voimakkaasti lisätä ottelutapahtumien mielenkiintoa. Pelin elävöittäminen on parasta palvelua katsojille.

Mestaruusliigassa saa tuulettaa spontaanisti omille onnistumisilleen, myös vastustajan suuntaan. Tämä ei kuitenkaan voi olla pelitapahtumiin liittymätöntä ja jatkuvaa. Myös loukkaavat huutelut ja eleet ovat luonnollisesti aina kiellettyjä. Tunteita saa ja pitää näyttää lajia kunnioittaen ja tyylikkäästi. Yleisö ja kanssapelaajat kunnioittavat hyvien peliesitysten lisäksi tyylillä tunteita näyttäviä pelaajia. Spontaanit ensireaktiot tuovat positiivista väriä lajiin.

Tuomarit noudattivat lentopallon kilpailusääntöjä ja käsitystään tulkintalinjoista. Mestaruusliigan hallitus käy ottelutapahtuman elävöittämiseksi tehdyt ohjeet uudelleen läpi ja ne selkiytetään mikäli mahdollista. Ohjeet käydään kevään aikana läpi yhdessä tuomarien kanssa ja tiedotetaan seuroille ja pelaajille. Jotta yksittäinen tuomari voi tehdä objektiivisesti päätöksiä ja ratkaisuja peleissä, tuomariorganisaation johdon tulee pitää huoli koulutuksesta, perehdyttämisestä ja liigan voimassaolevien linjauksien jalkautuksesta, mitkä ovat perusta yksittäisille tulkintatilanteille peleissä.

Lentopallo on huikeassa nosteessa ja liiga on kovatasoisempi kuin koskaan. Lajissa tapahtuu kohtuullisen harvoin loukkaantumisia pelitilanteissa ja äärimmäisen harvoin niin rajuja tunteita, että pelaajien fyysistä koskemattomuutta rikottaisiin. Tuskin on kenenkään etu, jos sääntökirjan tiukka tulkinta heikentää katsojien ottelunautintoa.

 

Mestaruusliigan hallitus