Nicola Giolito: Voitamme hyökkäämällä

Kun Mestaruusliigan vuosi 2015 on taputeltu, on aika summata Hurrikaanin syyskausi. Hurrikaani ei ole vielä aivan runkosarjan puolivälissä, eikä pelkkä sarjataulukkoon tuijottaminen oikein anna oikeutta tiettyjen joukkueiden sarjasijoitukselle- Kiitos todella epätasaisen sarjaohjelman. Kun Liiga-Riento Joensuusta on pelannut jo 17 ottelua, on Hurrikaanilla koossa vasta 12 ottelua! Silti, muutamia johtopäätöksiä voi tehdä. Se, että hallitseva Suomen Mestari Kokkolan Tiikerit jatkaa puhtaalla pelillä ja vain neljän hävityn erän rasittamana on yllätys. Tiikereitä ennustettiin kärkipäähän, mutta sen ylivoima on ollut järisyttävää. Samoin Valepan kakkossija on tuttua kauraa sastamalaisille, jotka ovat tähän kauteen lyöneet taalereita pöytään ja koonneet Suomen mittakaavassa todellisen tähtisikermän. Kolmantena oleva Hurrikaani ei pystynyt Tiikereitä Loimaalla haastamaan (tappio 0-3), mutta yllätti Valepan vieraissa (3-2). Tämän lisäksi se on hävinnyt peräti kahdesti Loimulle (molemmat 2-3) ja kerran Lekalle.

– Ilman muuta meillä on muutama tappio liikaa. Varsinkin Loimu- tappiot olivat turhia. Pelasimme niissä heikosti, ensimmäistä kauttaan Loimaalla valmentava Nicola Giolito sanoo. Gioliton mukaan Hurrikaanin peli perustuu vahvaan hyökkäyspelaamiseen ja fyysisyyteen. Ajatusmalli on selviö, kun katsoo joukkueen nimilistaa. Kaikki uudet pelaajat ovat juuri hyökkäyssuuntaan vahvoja. Ja joukkueen keskipituus (vajaa 195cm) on pisin Hurrikaanin liigahistoriassa. Kun joukkue sai yllätyslahjana EM-kisojen päätyttyä Kosti Shumovin, voidaan Loimaallakin odottaa pitkää ja menestyksekästä kevättä.

Monessa ottelussa tällä kaudella Hurrikaanin hyökkäysprosentti on ollut reippaasti yli 50. Lukemaa voidaan pitää Mestaruusliigan mittakaavassa kovana. Parannettavaa löytyykin enemmän puolustus- ja vastaanottopelistä. – Torjuntapeli toimii hyvin. Mutta puolustaminen ja jatkopallopelaaminen vaativat vielä hiomista ja yhteispeliä. Meillä on joukkue ollut aika repaleinen ennen kauden alkua ja se näkyy joukkuepelissä yleensäkin. Armeijassa on keikkunut pari kaveria koko alkukauden, joten kuusikkotreeniä emme ole saaneet harjoitella niin paljoa kuin olin kuvitellut, Giolito sanoo. Giolito ei ole liigan ainoa päävalmentaja, joka on ihmetellyt Puolustusvoimien urheilujoukkojen politiikkaa. Tällä kaudella on karulla tavalla tullut esiin se, että pelaajia, varsinkaan lentopalloilijoita, ei ole päästetty oman seuran harjoituksiin viime vuosien tavalla. Tämä dilemma on taas johtanut siihen, että Kasimir Vuorinen on joutunut katselemaan otteluita verkkarit päällä vaihtopenkillä. Ja tämä kuvio ei ole hyväksi suomalaiselle lentopallolle tulevaisuudessa.

Tämänvuotinen Hurrikaani on samassa piste per peli- vauhdissa kuin viime kaudella. Viime kaudella 12 pelatun ottelun jälkeen Hurrikaani porhalsi 2,08 pist./ottelu- vauhdissa, nyt vauhti on 2,16pist./ottelu. Viime kauden tapaan Hurrikaani voitti Valepan vieraissa, mutta tällä kaudella Tiikerit haki pisteet Loimaalta. Viime vuonna Tiikerit hävisi ensimmäisen ottelu Hurrikaanille 3-0, tällä kaudella vastaavasti se voitti Loimaalla 3-0.

Ensimmäistä vuottaan Suomessa valmentava Giolito on huomannut Euroopan huippusarjojen ja kotimaan liigan välillä muutamia eroavaisuuksia. – Suomessa pärjää hyvin, kun hyökkää fyysisesti. Virheitäkin saa tulla, jopa enemmän kuin vastustajalle, mutta voit silti voittaa. Esimerkiksi Turkissa voitto vaati aina vähempää virhemäärää kuin kaverilla. Samaten leijasyöttö on hyvin yleinen Suomessa, mutta Venäjällä vedettiin hyppysyöttöä paljon. Se oli monella joukkueella todella kova. Täällä muutamat yksilöt ovat vaarallisia hyppysyötöllä, mutta suurin osa pysyttelee leijasyötössä.

Italialaiskoutsi on omasta joukkueestaan huomannut, että pelin taso on lähes identtinen pelataanko kotona vai vieraissa. Myös tulokset puhuvat sen puolesta. Kotipeleistä Hurrikaani on saldonnut 2,28pist./ottelu ja vieraista tasan kaksi pistettä ottelua kohden. Se, minkä kansainvälisesti kokenut Giolito on pannut suomalaisessa lentopallossa merkille positiivisena asiana, on tuomaritoiminta. – Suomessa ei vedetä kotiinpäin. Rajatuomaritkin ovat hyvin tasapuolisia. Muissa maissa olisi tässä suhteessa Suomesta opittavaa, kiittelee muutamaan kertaan keltaista korttia tällä kaudella katsellut Giolito.

Hurrikaanin kausi jatkuu vuonna 2016 kolmelle vieraspelillä (13.1.Kove, 16.1.Etta, 17.1.Lakkapää) ennen kuin 23.1. lauantaina Valepa saapuu Liikuntahalliin.

-Hurrikaani tiedotus-