Hurrikaani-Loimaalla on mahdollisuus katkaista välieräsarja lauantaina Team Lakkapäätä vastaan. Hurrikaani johtaa ottelusarjaa voitoin 3-0 ja neljällä voitolla edetään Mestaruusliigan finaaleihin.

Kaksi selvää vierasvoittoa ja kaksi täydellistä dominointia Rovaniemellä. Kun tähän lisätään avausottelun ylimarssi, voidaan puhua hyvällä syyllä Lauri Rantasen taktiikan selkävoitosta. Rantanen on laittanut Henri Tuomen ja Lakkapään selkä seinää- vasten tilanteeseen.

Kun Lakkapää ei ole pystynyt muuttamaan pelaamistaan runkosarjasta ja Rantanen on oppinut Tuomen taktiikan, tämän tasoinen tasoero on mahdollinen.

Taktisesti Hurrikaani on pelannut koko pudotuspelit tähän saakka varioiden erityisesti hyökkäyspelaamistaan. Välillä Mikko Oivanen saa passia koko palkkansa edestä, välillä taas Eemeli Kouki ja Luke Smith ovat täystyöllistettyjä. Tämä aiheutti jo puolivälierävaiheessa vaikeuksia Ankoille ja Ismo Tuomiselle, ja sama problematiikka on nyt Tuomella edessä.

Kun Harrison Peacock on ottanut runkosarjasta vielä yhden lisävaihteen käyttöön, tulee Hurrikaanin hyökkäysarsenaali hyödynnettyä maksimaalisesti. Tämä on osoittautunut fyysiselle torjuntakaksikolle Andre Brown-Robert Walsh yllättäviä vaikeuksia.

Jotain pientä symboliikkaa osoitti keskiviikon toinen ottelu Rovaniemellä, jossa Karri Kutinlahti nappasi Brownista puhtaan ”satanolla” torjunnan kotijoukkueen ollessa eräpallossa. Tämän Kutinlahden kaapituksen jälkeen vieraat marssivat jatkopalloilla avauserän voittoon.

Lakkapäällä on vielä kaikki mahdollisuudet

Onko Lakkapäällä mahdollisuuksia? Kyllä on. Tuomen pitää saada ensin joukkue suorittamaan sillä tasolla, jolla se pelasi runkosarjan lopussa. Se on aivan välttämättömyys Hurrikaania vastaan. Vaikka Fredric Gustavsson kaatoi melkein yksin Kokkolan Tiikerit puolivälierissä, nyt ruotsalaisella on vastassa Tiikereitä paremmin torjuva ja puolustava joukkue.

Walsh on syöttöpeliä lukuun ottamatta osoittautumassa pudotuspelipelaajaksi, mutta Brown ei hyökkäyspeliään ole saanut kuosiin. Pitkälti Kutinlahden ja Matti Oivasen tiukan vartioinnin takia. Niinpä katseet kääntyvät joukkueen kokeneimpaan pelaajaan Jouni Palokankaaseen. Palokankaalta on lupa odottaa enemmän. Mies on pelannut aikaisemmin pudotuspelejä ja on joukkueen ainoa, jolta palkintokaapisto löytyy SM-tason mitali. Yleispelaaja on ollut kuitenkin yllättävän suurissa vaikeuksissa juuri hyökkäyspelissä.

Gustavssonilta on Team Lakkapään saatava enemmän.

Valmennuksen pelityyli uponnut pelaajiin

Kaikissa kolmessa välieräottelussa Hurrikaani on hyökännyt ja puolustanut joukkueena. Sen pelaaminen on nyt rauhallista ja taktisesti kypsää. Jokainen toteuttaa Rantasen lentopallon ABC-kirjaa kuin ykkösluokkalainen Aapista: Tarkasti, tunnollisesti ja rivien välitkin lukien. Tämä on Rantasen ja apuvalmentaja Jani Korhosen vahvuus.

Valmennusduo on onnistunut myymään peli-ideologian joukkueelle ja ennen kaikkea, joukkue on ottanut sen vastaan. Tilastoista sitä ei suoraan pysty lukemaan, mutta kaikki pelit nähneet voivat todeta, Jesse Mäntylä pelaa nyt parasta pudotuspelikevättään urallaan. Mäntylän vastaanotto- ja puolustuspelaaminen on tarkkaan. Loimaalla Mäntylä tylsytti Gustavssonin ensimmäisessä erässä muutamalla puolustussuorituksella. Kahdessa vieraspelissä Mäntylä on jatkanut takakentän isännän ottein kantamalla suurta vastuuta vastaanotossa.

Valmennus on onnistunut myymään ajatuksensa pelaajille.

Ratkaisun paikka – Vaikein paikka

Vaikka ottelusarja on ensimmäistä kertaa lauantaina katkolla Hurrikaanille, yksikään pelaaja ei voi tuudittautua välieräsarjan katkeamiseen automaattisesti. Pitkä kotimatka, tiivis ottelutahti ja ennakkosuosikin paine tasoittavat kummasti tasoeroa, kun mennään neljänteen otteluun. Kaikki tietävät, että ottelusarjan katkaiseminen on aina se vaikein peli. Fokus on edelleen oltava vain seuraavassa pallossa, eikä ajatusten saa antaa lähteä laukalle.

Tässä on osittain myös Lakkapään pienenpieni mahdollisuus. Jos huomenna kotijoukkueen selkä on hiukankin suora, työvaatteet on jätetty pukukoppiin ja kentällä esiintyy herrasmiesmäinen joukkue, niistää Lapin lentopalloylpeys loimaalaisten nenät. Myös Rantanen myöntää, että lauantai on joukkueen tärkein päivä.

Jos ottelusarja katkeaa huomenna, saa se hiukan lepoaikaa ennen finaaleja. Ennen finaalisarjaa, pitää vielä yhden kerran voittaa Lakkapää. Se mahdollisuus on lauantaina.

– Hurrikaani tiedotus